Keď zkombinujeme ananás, marhule a trochu rumu, vznikne nám šťavnatý a osviežujúci koláčik, ktorý uľahodí nielen chuťovým bunkám, ale samozrejme aj očiam…
Suroviny
Cesto:
- 5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- 5 PL polohrubej múky
- 0,5 balíčka Vanilínového cukru
Krém:
- 2 dl mlieka
- 25 g prášku Zlatý klas
- 150 g masla
- 60 g kryštálového cukru
- 20 ml rumu
- 1 žĺtok
- šťava z jedného citróna
- 1 Vanilínový cukor
Marhuľovo-ananásová náplň:
- 250 g ananásového kompótu bez šťavy
- 100 g šťavy z ananásového kompótu
- 100 g marhuľového lekváru
- šťava z jedného citróna
- dva pláty želatíny
Na dohotovenie:
- biela alebo mliečna čokoláda
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup
1.Celé vajcia si s kryštálovým cukrom vyšľaháme do penista. Ak šľahaná hmota zmení farbu a zväčší svoj objem, znížime otáčky a pridáme po lyžiciach polohrubú múku. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečenie pri 200 stupňov približne 10 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom ho cukrárskou pílkou prerežeme na polovicu.
2. Z mlieka, cukru, vanilínového cukru, žĺtka a Zlatého klasu si uvaríme základný krém. Povrch prikryjeme napr. sáčkom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí premiešame, pridáme rum a zamiešame ho do vyšľahaného masla. Primiešame citrónovú šťavu a natrieme na spodný plát.
3. Ananásový kompót si rozmixujeme, pridáme k nemu šťavu a marhuľový lekvár a dáme variť. Medzitým si dáme napučať dva pláty želatíny. Zmes varíme približne 10 minút, potom pridáme napučanú želatínu, odstavíme z ohňa a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes nanesieme na plnku, prikryjeme druhým plátom a na noc zaťažíme.
4. Dáme si variť smotanu na šľahanie, pridáme bielu alebo mliečnu čokoládu a odstavíme z ohňa. Miešame do úplného rozpustenia čokolády, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme na vrch plátu. Necháme stuhnúť. Vychladené krájame teplým nožom na rovnaké rezy a zdobíme.
Tip:
Na čokoládovú polevu ak použijete bielu čokoládu, použite aj 150g bielej čokolády, pri mliečnej stačí 100 g rozpustiť na 100 g šľahačky.
Plech veľkosti 25x30cm
Pre ďalšie tipy a triky, klikni sem