Snehová tortička Pavlova

Nie až tak náročná, najprv chrumkavá,neskôr vláčna ako obláčik. Sama som neverila popisom a chválam na tento dezert.. Pomyslela som si, však čo môže byť také chutné na suchom ceste, ktoré sa ešte k tomu aj rozpadáva... Nedalo mi to, vyskúšala som. Akonáhle som sa do nej zahryzla-pochopila som. Či už čerstvo naplnená chrumkavá alebo chvíľu odstáta, nasiaknutá plnkou, prekvapila svojou jemnosťou, krehkosťou a výbornou kombináciou sladkého s kyselkavým ovocím. Na jazyku máte zrazu neskutočne vláčny obláčik, ktorý sa rozplynie a vy si musíte dať znova a znova ďalší kúsok :D

Potrebujeme:
Cesto:
4 bielky
250g kryštálového cukru
štipka soli
1ČL octu
2ČL škrobu
1 smotana na šľahanie
vanilkový extrakt
ovocie na zdobenie

Rúru si predhrejeme na 130°C. Do čistej misy nalejeme bielky. Vyšľaháme ich najprv na najvyššej rýchlosti, keď sú tesne pred stuhnutím, začneme po lyžiciach pridávať cukor. Keď je sneh tuhý a lesklý, pridáme štipku soli, ocot a škrob. Trochu prešľaháme. Vyšľahané cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka a pomocou neho, alebo ho lyžicou či stierkou len tak rozotrieme na papier na pečenie. Z tejto dávky pripravíme 4 približne 20cm "pláty". Plech vložíme do rúry, teplotu stiahneme na 110°C a pečieme (sušíme) 1 hodinu. Pláty sú upečené vtedy, ak sa dajú bez problémov odlepiť z papiera na pečenie. Necháme ich v rúre, aby nedostali teplotný šok a nepopraskali.

Smotanu na šľahanie si vyšľaháme (cukor už nedávame, bolo by to presladené), pridáme trochu vanilkového extraktu, premiešame a nanesieme na prvý plát. Bohato posypeme lesným ovocím a prikryjeme ďalším plátom. Takto postupujeme pri všetkých plátoch. Vrch posledného plátu zdobíme šľahačkovou plnkou a čerstvým ovocím, čokoládou, prípadne jedlými kvetmi. Mrazené ovocie na zdobenie nie je vhodné, keďže púšťa šťavu, ktorá sa potom rozteká po plnke a po tortičke.