Čokoládové tartaletky
Základ cesta a aj postup jeho prípravy je rovnaký ako pri citrónových tartaletkách, len v tomto prípade k nemu pridáme trochu kakaa.
Na čokoládové cesto potrebujeme: 340g hladkej múky 150g masla 90 g práškového cukru 2 vajcia štipka soli 3 PL kakaa
Zmiešame si maslo s trochou múky, vajcia a cukor. Postupne pridáme zvyšok múky a kakao a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho hodinu odstáť v chladničke, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Cesto veľkosti vlažského orecha vtláčame do košíčkov alebo do muffinového plechu. Pečieme 10-15 min pri teplote 170°C.
Na čokoládový krém potrebujeme: 200 g horkej čokolády 100 g mliečnej čokolády 300 ml smotany na šľahanie štipka soli trochu škorice alebo iné korenie (kardamón) šťava z jedného pomaranča 1 celé vajce
Smotanu privedieme do varu, zalejeme ňou nalámanú čokoládu a dobre premiešame. Keď trochu vychladne, pridáme vajíčko, štipku soli, škoricu a šťavu z pomaranča. Tart naplníme krémom až po okraj a dáme späť do rúry na 12 minút s teplotou 150C. Krém je dobrý vtedy, keď je na okraji pevný a v strede ešte "trasľavý". Necháme vychladnúť a potom zdobíme ovocím, čokohoblinami alebo pusinkami.