Čokoládové crinkles

Tieto dokonalo „popraskané“ keksíky sú jednoducho super. Na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkučké ako obláčik. Najlepšie sú čerstvo vytiahnuté z rúry, ale pri dobrom skladovaní vydržia aj niekoľko dní. Ale u mňa nie... manžel ich miluje.

Potrebujeme:
2 vajcia
60 g masla
100 g kryštálového cukru
200 g hladkej múky
200 g horkej čokolády
1 lyžička vanilkového extraktu
1 prášok do pečiva
kryštálový a práškový cukor na obaľovanie

Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli, odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Do misky si navážime maslo, cukor, pridáme vanilkový extrakt, rozpustenú čokoládu a vymiešame mixérom. Postupne pridávame po jednom vajcia a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vytvarujeme cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na min. 3 hod. Cesto musí trocha stvrdnúť, inak sa nám s ním bude zle pracovať a tiež sa môžu pri pečení „rozliať“.
Z odstáteho cesta tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, obalíme ich najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom. Pre krásny popraskaný efekt nešetríme cukrom, ak sa nám kryštálový ťažšie lepí na guľky, dlane si môžeme trochu navlhčiť vodou. Guľky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným odstupom, keďže crinkles-ky zväčšia svoj objem. Plech vložíme do predhriatej rúry na 180C a keksíky pečieme 8-10 minút.