Linecké pečivo

2 hod. oddych 2-3 hod

40

Linecké pečivo

Recept na toto linecké pečivo mám od svojej maminky. Je to tradičné jemné maslové pečivo, ktoré je mäkkučké a krásne vonia po kôre z citrónov.

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 120g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z citróna
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 130 g masla
  • 1 vajce a 1 žĺtko

Postup:

Všetky suroviny si zmiešame a vypracujeme z nich hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme oddychovať v chlade aspoň 2-3 hodiny.

Cesto rovnomerne vyvaľkáme asi na hrúbku 3 mm, formičkami vykrajujeme požadované tvary. Vykrojené dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 5-8 minút do ružova (záleží na veľkosti vykrojených tvarov).

Upečené a vychladnuté linecké si zlepíme s lekvárom podľa vlastnej chuti, ja najradšej používam „pikantný“ ako napríklad lesné plody prípadne čučoriedkový alebo slivkový. Nielen dodá maslovému pečivku výbornú chuť, ale je farebne výrazný a pekne ukáže medzi jednotlivými zlepenými časťami.

Zlepené linecké necháme noc zmäknúť. Rozpustíme si čokoládu, každé jedno si ponoríme do roztopenej čokolády a ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciovými kúskami, či iným sušeným ovocím.

MADE IN SLOVAKIA ♥