Recept na toto linecké pečivo mám od svojej maminky. Je to tradičné jemné maslové pečivo, ktoré je mäkkučké a krásne vonia po kôre z citrónov.
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 120g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- kôra z citróna
- 0,5 prášku do pečiva
- 130 g masla
- 1 vajce a 1 žĺtko
Postup:
Všetky suroviny si zmiešame a vypracujeme z nich hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme oddychovať v chlade aspoň 2-3 hodiny.
Cesto rovnomerne vyvaľkáme asi na hrúbku 3 mm, formičkami vykrajujeme požadované tvary. Vykrojené dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 5-8 minút do ružova (záleží na veľkosti vykrojených tvarov).
Upečené a vychladnuté linecké si zlepíme s lekvárom podľa vlastnej chuti, ja najradšej používam „pikantný“ ako napríklad lesné plody prípadne čučoriedkový alebo slivkový. Nielen dodá maslovému pečivku výbornú chuť, ale je farebne výrazný a pekne ukáže medzi jednotlivými zlepenými časťami.
Zlepené linecké necháme noc zmäknúť. Rozpustíme si čokoládu, každé jedno si ponoríme do roztopenej čokolády a ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciovými kúskami, či iným sušeným ovocím.