K sviatkom som chcela upiecť niečo výnimočné, niečo čo poznáme a predsa je niečím iné, vylepšené. A zrazu som natrafila na tento recept. Ide o klasický punčový zákusok obzvláštnený o jeden kakaový korpus. Trochu som si recept upravila a namiesto piškótového cesta s dávkou masla som použila jednoduché piškótové cesto „koľko vajec, toľko cukru a múky“. Punčový rez je šťavnatý, kakaový korpus mu dodáva výnimočnosť nielen na chuti ale aj na vzhľade.
Suroviny:
obyčajný korpus – 2x:
- 4 vajcia
- 4 PL kryšt. cukru
- 4 PL polohrubej múky
ružový korpus:
- 4 vajcia
- 4 PL kryšt. cukru
- 4 PL polohrubej múky
- trochu potravin.farbiva
kakaový korpus:
- 4 vajcia
- 4 PL kryšt. cukru
- 4 PL polohrubej múky
- 2 PL kakaa
na sirup:
- 150 ml sirupu lesné plody
- 100 ml rumu
- 350 ml vody
na punčovú polevu:
- 300 g práškového cukru
- trochu potravin.farbiva alebo malinového sirupu
- lyžička rumu
- 3 PL vriacej vody
Postup:
V kuchynskom robote si dáme vyšľahať celé vajcia s cukrom do penista. Hmota je vyšľahaná keď zdvojnásobí svoj objem. Znížime otáčky a postupne po lyžiciach prisypeme múku, necháme len chvílu premiešať a robot vypneme. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť na 185 stupňov, približne na 8 minút. Takto si upečieme všetky 4 korpusy- dva obyčajné, jeden ružový a jeden hnedý, kakaový. Kakao do korpusu dáme pred múkou.
Spodná časť bude klasický korpus, ten si potrieme pikantným lekvárom, položíme naň kakaový korpus. Kakaový korpus si polejeme 1/3 sirupu, ktorý sme si pripravili zmiešaním sirupu, vody a rumu. 1/3 je asi 200 ml hotového sirupu. Potrieme lekvárom a položíme naň ružový korpus. Ten si opäť polejeme 200 ml sirupu, potrieme lekvárom a položíme naň štvrtý – klasický korpus. Korpus opäť pokropíme sirupom, položíme naň papier na pečenie a najlepšie na noc zaťažíme.
Na druhý deň ho polejeme punčovou polevou nasledovne: práškový cukor si dáme do hlbšej misky, pridáme rum a zalejeme 3PL horúcej vody, trochu farbiva alebo sirupu, miešame kým sa nám cukor rozpustí a vytvorí sa hladká a lesklá ružová hmota. Hmotu nalejeme na vrch punčového, stierkou rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť.
Krájame teplým nožom na rovnako veľké rezy a podávame.