Moja skúsenosť s makrónkami

Pri pomyslení na makrónky, ako som sa ich snažila podľa „zaručených“ receptov z internetu pripraviť, a ako šlo ohromné množstvo plechov do koša, ako sa roztekali, ako sa rozpadávali či zostali tvrdé ako kameň...aaaa....celé zle! Aleeee potom to prišlo! Vďaka mojej sesternici z Macarons faktory som sa dostala (podľa mňa) k veľmi jednoduchému receptu na prípravu týchto sladučkých maškrtiek.

Čítala som viacero článkov, zaručených postupov ako docieliť krásne makrónky. Musíte toto, a nesmiete tamto... Vďaka tomuto receptu nemusím myslieť na to, či mám vajcia izbovej teploty a či priamo z chladničky. Skúšala som tak aj tak, a na kvalite som rozdiel ani nevidela ani necítila.

Avšak, na čo si tu treba dávať pozor je:
- Teplota rúry (neotvárať rúru)
- Čas pečenia (ani kratšie, inak budú v strede surové, ale ani dlhšie, tie môžu byť suché)
- Čas schnutia (nechať schnúť aspoň hodinu)

Takže na cesto potrebujeme:
120 g mandľovej múky
200 g práškového cukru
3 bielka (najlepšie domáce vajcia)
55 g kryštálového cukru

Mandľovú múku a práškový cukor si zmiešame a preosejeme, pridáme dotuha vyšľahané bielka s kryštálovým cukrom, potom nami zvolené farbivo a premiešame. Miešame rukou (nie mixérom) presne 37 krát. Takto premiešané cesto na makrónky vytláčame pomocou cukrárenského vrecka na pripravený papier na pečenie. Plech dva- trikrát zo spodu poklepeme rukou, tak odstránime bubliny z cesta a makrónky budú vďaka tomu hladké.

Makrónky necháme minimálne hodinu schnúť (ak je vlhko, tak aj dlhšie), po hodine skúšame prstom či sa cesto lepí. Ak sa už nelepí, tak šup ho do rúry predhriatej na 150°C. Pečieme 16 minút. Rúru v žiadnom prípade počas pečenia neotvárame. Rastúce makrónky obdivujeme len zvonka :)

Plnku môžeme pripraviť z kvalitnej čokolády roztopenej v smotane na šľahanie, alebo môžeme použiť plnku z uvareného a rozmixovaného ovocia s bielou čokoládou. Tieto plnky nerozpustia cesto a majú fantastickú chuť :)