Orechové kocky s krupicovým krémom

90 min

30 rezov, veľký plech

Orechové kocky s krupicovým krémom

„Nanukové rezy“ alebo „Nanuk szelet“ takto poznám tento zákusok ja z môjho detstva. Robieva ho moja mama, klasické orechové cesto natrie krémom a poleje čokoládou. Ja som si ho trochu upravila, aby sa mi krásne hodil aj do „candy baru“. Recept sa veľmi nelíši, akurát som pridala trocha rumu, čokoládovú ganache a zamenila poradie natierania krémov na korpus. Nech sa páči, vyskúšajte moju verziu 🙂

Suroviny :

Cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 150 g kryšt. cukru
  • 10 PL vody
  • 8 PL oleja
  • 1 PDP
  • 4 vajcia
  • 100 g mletých orechov

Plnka:

  • pol litra mlieka
  • detská krupica
  • 2 PL cukru
  • 150 g masla izbovej teploty
  • 50 g mletých orechov

Čokoládová ganache:

  • 150 g mliečnej alebo horkej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup:

Žĺtka si vymiešame v cukrom do penista. Pridáme lyžice vody, oleja, postupne polohrubú múku s PDP a vymiešame hladké cesto. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne primiešame. Pridáme mleté orechy a opäť jemne premiešame. Premiešané cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozvomerne uhladíme a dáme piecť na 180 stupňov na 10-15 minút. Upečený korpus si pokropíme rumovou vodou (zmiešať trocha vody a trocha sirupu), vďaka tomu bude korpus šťavnatý.

Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme hustú krupicovú kašu. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme vychladnúť. Kým nám chladne krupicová kaša, zatiaľ si pripravíme čokoládovú ganache.

Nad parou si dáme zohriať smotanu na šľahanie, pridáme nalámanú čokoládu a odstavíme z ohňa. Občas premiešame, aby sa nám čokoláda pekne rozpustila. Ak je čokoláda rozpustená a hmota trochu vychladla a zhustla, nalejeme ju na orechový korpus. Rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť.

Zmäknuté maslo si dáme šľahať na vysokých otáčkach dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem. Ak už máme krupicovú kašu a maslo podobnej „izbovej“ teploty, pomaly ich zmiešame dohromady. Pridáme mleté orechy a premiešame. Plnku si dáme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme vrch orechového korpusu. Ja si väčšinou korpus nakrájam na rovnaké kocky a až potom zdobím krémom. Na vrch položíme orech alebo mandlu a podávame.

MADE IN SLOVAKIA ♥