Šľahačkové rožky

Tieto rohlíky milujem už len pre ich jednoduchú prípravu a samozrejme pre ich nenáročnosť na suroviny. Z uvedenej dávky vám vyjde cca 64 ks šľahačkových rohlíkov.


Na cesto:
500 g hladkej múky
300 g masla
2,5 dcl smotany na šľahanie
1 ks vanilkový cukor
lekvár (lepšie vynikne slivkový, alebo ríbezlový)
práškový cukor na obalenie
štipka soli

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov. Každý jeden bochník postupne vyvaľkáme. Bochník vyvaľkáme na tenko do tvaru kruhu a následne si ho prerežeme na 8 trojuholníkov (ako pizzu).

Na širšiu časť trojuholníka lyžicou nadávkujeme lekvár a zrolujeme od širšej časti smerom k špicu trojuholníka. Vytvarujeme rohlík a rohy postláčame, aby lekvár nevytiekol.

Rohlíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie vedľa seba a vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 170°C do ružova. Po upečení necháme mierne vychladiť a obalujeme v práškovom cukre, alebo ho ním len posypeme.