Babičkin tvarohový koláč

Ide o šťavnatý koláč "taký od babičky", ktorý ulahodí vašim chuťovým bunkám a hlavne nasýti. Kombinácia tvarohu, hrozienok a citrónovej polevy jednoducho nemôže sklamať! Vyskúšajte :) Na plech cca 20x30 budeme potrebovať:


Na cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla
100 g cukru
1 pl kyslej smotany
2 žĺtky
Na hrot noža PDP
štipka soli

Na plnku:
1kg tvarohu
200g cukru
1 vanilkový cukor alebo pár kvapiek vanilkového extraktu
3 celé vajcia
50 g masla
100g hrozienok
1-2 pl krupice
Kôra z pol citróna

Na polevu:
300 g práškového cukru
1 menší citrón
Ak chceme mať polevu farebnú, môžeme pridať potravinárske farbivo

Na cesto si zmiešame postupne všetky suroviny, vypracujeme cesto, prikryjeme alobalom a necháme ho hodinu odstáť v chlade. Potom si ho rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme. Spodný plát si vyvaľkáme trochu väčší, aby sme si ním vedeli vystlať aj steny plechu.

Tvaroh si roztlačíme, pridáme do peny vyšľahané maslo, žĺtky, vanilkový cukor alebo extrakt, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a nakoniec sneh z bielkov.

Cesto posypeme krupicou, uhladíme na ňom plnku a prikryjeme vrchným plátom. Trochu popicháme vidličkou. Na rovnomernom ohni pečieme do svetložltá. Chvíľu necháme vychladnúť a potom vrch polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním preosiateho cukru a citrónovej šťavy.